Categorieën
GDPR - AVG

Google veroordeeld door Belgische GegevensbeschermingsAuthoriteit

Google werd veroordeeld door de Belgische GBA tot een boete van 600.000€.

De achtergrond:

Een Belgische burger heeft gepoogd om bij Google gebruik te maken van zijn “recht om vergeten te worden”. Dit betekent dat de persoon in kwestie niet meer in de zoekmotor van Google zou voorkomen. Google heeft dit geweigerd. Volgens Google is het in het belang van hun gebruikers dat deze (het publiek dus) kunnen terugvinden dat deze persoon gelinkt is aan een bepaalde politieke strekking, vermits dit een publieke figuur is. Bovendien weigerde Google om bepaalde beschuldigingen die over de persoon in kwestie geuit werden ook te verwijderen.

De betrokkene (dit is de officiële term voor iemand wiens persoonsgegevens verwerkt worden) heeft vanwege deze weigering van Google klacht neergelegd bij de GBA omdat hij oordeelt dat zijn rechten geschaad worden.

Na onderzoek heeft de GBA besloten dat 1. de informatie die de betrokkene linkt aan een politieke strekking inderdaad niet verwijderd dient te worden maar dat 2. gezien de persoon vrijgesproken werd van de beschuldigingen die hem te laste werden gelegd, deze beschuldigingen wel uit de zoekresultaten dienen te verdwijnen en dat in dit 2e geval de rechten van de betrokkene geschaad worden. Gezien Google over alle elementen beschikte om deze inschatting te maken , maar toch de gegevens niet verwijderd heeft, werd Google bestraft met een Boete van 600.000€. Dit is de hoogste boete die tot nog toe in België uitgesproken werd.

Google gaat in beroep tegen deze beslissing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *