Categorieën
Onderhandelen

Onderhandelen werkt !! Ook met Microsoft

Ik gebruik al een paar jaar het Office 365 Professional en kleine bedrijven premium pakket. Dit biedt me het volledige Office Professional pakket en de upgrades en de mogelijkheid om zowel op mijn tablet, telefoon en lokaal op mijn pc de office functionaliteiten te gebruiken. En dat voor een prijs van ca 120€ per jaar.

Om grotere datasets te analyseren gebruik ik Excel en PowerPivots. Ik vind dit makkelijk omdat ik hiermee data uit andere bronnen kan modelleren en analyseren volgens mijn eigen standaard. En PowerPivots hebben het voordeel tov gewone draaitabellen dat je er formules en berekeningen in kan uitvoeren. Hieruit komt dan een dashboard met resultaten van de data. Met de 64 bit versie van Excel kan ik dan tot 1 miljoen lijnen gaan wat al een forse sheet is.

Na de upgrade naar office 2016 vorige week wou ik een nieuwe dataset van een klant analyseren, maar blijkt de PowerPivot functie uit Excel verdwenen. Ik ga ervanuit dat dit een vergissing is dus contacteer ik de technische support van Microsoft. Deze dienst heeft me in het verleden ook reeds voortreffelijk geholpen dus heb ik alweer hoge verwachtingen.

De technische ondersteuning contacteert me inderdaad zeer snel met de melding dat dit te maken heeft met een nieuwe licentiepolitiek die op 01/12/2015 ingaat. Volgens dit nieuwe model zal mijn huidige abonnement niet meer bestelbaar zijn maar vervangen worden door Office 365 Business Essencials of Office 365 Business Essentials Premium. In deze abonnementen worden Business intelligence (BI) of data-analysetools niet meer opgenomen. Dus geen Access meer en geen PowerPivots meer. De oplossing voor mijn probleem ligt in een Microsoft E3 Enterprise licentie. Hiervoor kan ik via mijn beheersportaal upgraden.

Bij controle blijkt de kost van deze licentie op 240€ per jaar te liggen. Om hetzelfde te kunnen doen zal ik dus 100% meer betalen. Ik meld dus aan de Microsoft Billing specialist die mijn “case” overgenomen heeft dat ik hier niet tevreden mee ben.

Zo’n 10 minuten later hoor ik dat er een andere mogelijkheid is: Office 365 ProPlus. En deze kost me maar 150€ per jaar. Waarop ik aangeef dat ik dan nog steeds 25% meer zal betalen om dezelfde functionaliteiten te kunnen gebruiken.

Nog eens 10 minuten later krijg ik een korting van 17% op deze nieuwe licentie. Na een korte berekening laat ik Microsoft weten dat ik hiermee akkoord ga hoewel dit nog steeds een prijsstijging van 7-8% is tov de kost van de subscription waarvoor ik gekozen heb. En dus dat dit veel meer is dan de stijging van de gezondheidsindex.

Uiteindelijk wordt de “case” afgesloten met de melding dat ik een upgrade van mijn abonnement mag doen naar ProPlus zonder meerkost tov mijn lopend abonnement.

In het totaal heb ik dus 30-40 minuten tijd gespendeerd en 120€ bespaard. Dat is de kracht van onderhandelen!

 

Koen ​

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *